ویندوز ۸ (به انگلیسی: Windows 8) آخرین نسخه سیستمعامل ویندوز شرکت
مایکروسافت میباشد که قرار است در سال ۲۰۱۲ به بازار عرضه شود. ویندوز ۸ برای
استفاده در رایانههای شخصی، تبلتها و تلفنهای همراه تولید میشود. این سیستمعامل
هشتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۸
گذاشتهاند. مایکروسافت قصد دارد سیستمعامل ویندوز ۸ را با پردازشگرهای ۱۲۸ بیت
سازگار کند، ویندوز ویستا و ویندوز ۷ از پردازشگرهای ۶۴ بیت پشتیبانی میکنند. از
قابلیتهای این سیستم عامل میتوان به ارتباط سریعتر با استفاده از یواسبی۳ و بلوتوث۳،
پشتیبانی از پردازندههای ARM، رمزگذاری کامل دیسک سخت، حساسیت نسبت به نور
محیط، تشخیص چهره کاربر برای لاگین و لاگ اوت کردن،
رابط کاربری مترو، برجسته بینی سه بعدی و پشتیبانی تلویزیون بی سیم اشاره کرد.
معماری | (IA-32) (32-bit) | (x86-64) (64-bit) |
---|---|---|
پردازنده | 1 گیگاهرتز، به شرطی که دارای ویژگیهای NX، PAE و SSE2 باشد. | |
حافظه (RAM) | 1 GB | 2 GB |
کارت گرافیکی | دایرکت ایکس ۹ یا بالاتر | |
HDD فضای آزاد | ۱۶ گیگابایت | ۲۰ گیگابایت |
نسخه مصرف کنندگان
مایکروسافت در ۲۹ فوریه ۲۰۱۲ نسخه مصرف کنندگان را منتشر کرد. این نسخهٔ بتای ویندوز ۸ است که ساخت ۸۲۵۰ است.
دکمه استارت برای اولین بار در ویندوز ۹۵ قرار داده شد و تا ویندوز ۷ باقی ماند، در ویندوز ۸ این دکمه حذف شدهاست، رئیس ویندوز استیون گفت:در نسخه مصرف کنندگان نسبت به نسخه توسعه دهندگان ۱۰۰،۰۰۰ تغییر بوجود آمدهاست. نسخه مصرف کنندگان در روز اول انتشار آن بیش از یک میلیون بار دانلود شدهاست.
این نسخه دارای دو بخش ۶۴ بیتی (۳٫۳ گیگابایت) و ۳۲ بیتی (۲٫۵ گیگابایت) میباشد.
نسخه پیشنمایش انتشار(Release Preview)
استیون سینوفسکی اعلام کرد که این نسخه ویندوز ۸(ساخت ۸۴۰۰) آماده برای دانلود در هفته اول ماه ژوئن(اواسط خرداد ماه) در کنفرانس Dev در ژاپن خواهد بود.
در ۳۱ مه 2012،Windows 8 Release Preview به صورت عمومی توسط مایکروسافت منتشر شد.
این نسخه از ویندوز به صورت دو نسخه ۳۲ بیتی(۲٫۵ گیگابایت)و ۶۴ بیتی(۳٫۳ گیگابایت) منتشر شد.
از قابلیتهای اضافه شده در پیشنمایش انتشار، پشتیبانی از افزونه فلش در برنامهٔ اینترنت اکسپلورر ۱۰(سبک مترو) و ۳ نرم افزار مترو جدید: ورزش(Sports)، سفر(Travel) و اخبار(News) بودهاست.
این نسخه از ویندوز در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۱۳ منقضی خواهد شد. در حال حاضر از سایت مایکرسافت آماده دریافت است.
نسخه نهایی
بر اساس گفته وبلاگ رسمی ساختمان ویندوز ۸، سیستم عامل ویندوز ۸ نسخه RTM(ساخت 92۰۰) در اوت 2012 به صورت تقلبی منتشر شد و در 26 اکتبر 2012به صورت عمومی منتشر خواهد شد.
ویژگی ها
رابط کاربری مترو
ویندوز ۸ رابط کاربری جدید بر پایهٔ زبان طراحی مترو مایکروسافت را به کار خواهد گرفت، مترو محیطی خواهد بود از ویژگی جدید کاشی وار(مربع مانند)که در صفحه شروع(Start Screen) نمایان میشود که مشابه سیستم عامل ویندوز فون میباشد. هر کدام از آن کاشیها یک برنامه را نشان میدهد و قادر خواهد بود که اطلاعات مرتبط مانند تعداد پیامهای خوانده نشده برای یک برنامهٔ رایانامه و یا درجه حرارت آب و هوا را نشان دهد. سبک مترو برنامههای کاربردی را تمام صفحه اجرا میکنند و میتوانند برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات بین یکدیگر از قرارداد(Contracts) استفاده کنند.آنها از طریق فروشگاه ویندوز(Windows Store)در دسترس خواهد بود.برنامههای سبک مترو با Windows Runtime platform جدید و با استفاده از زبانهای برنامه نویسی سی++،ویژوال بیسیک،سی شارپ و اچ تی ام ال/جاوااسکریپت توسعه یافتهاند.
محیط سنتی دسکتاپ برای اجرای برنامههای دسکتاپ به عنوان نرم افزار مترو تلقی میشود. و همچنین دکمه شروع(Start) از نوار وظیفه حذف شدهاست و به جای آن ناحیه حساسی بوجود آمده که با حرکت ماوس به سمت گوشه چپ پایین ظاهر میشود. همچنین نوار چارم(Charm Bar) اضافه شدهاست، هر دو مورد ذکر شده صفحه شروع جدید مترو را باز میکنند که جایگزین صفحه شروع قبلی شدهاست.
فروشگاه ویندوز
فروشگاه ویندوز (به انگلیسی: Windows Store) پلت فرم آینده توزیع دیجیتال توسط شرکت مایکروسافت به عنوان بخشی از برنامه های کاربردی سبک مترو ویندوز 8 توسعه یافته است. فروشگاه ویندوز همچنین اجازه خواهد داد که توسعه دهندگان برنامه های کاربردی دسک تاپ خود را تبلیغ کنند.در فروشگاه ویندوز هر دو برنامه کاربردی رایگان و پرداختی موجود است.برنامه های پرداختی در محدوده قیمت 1.49 دلار تا 999.99 دلار می باشد.برنامه نویسان و توسعه دهندگان نیز می توانند برنامه های آزاد و آزمایشی را ارائه کنند.فروشگاه ویندوز همزمان با ویندوز 8 نسخه مصرف کنندگان که در تاریخ 29 فوریه 2012 منتشر شد،دردسترس قرار گرفت.توسعه دهندگان و برنامه نویسان از 38 کشور می توانند برنامه های کاربردی برای ویندوز فروشگاه ارسال کنند.این برنامه هم اکنون از 109 زبان پشتیبانی می کند.البته این در ایران در دسترس نیست.
مایکروسافت، فروشگاه ویندوز را در ویندوز ۸ تایید کردهاست. بهمانند مرکز نرمافزار اوبونتو و فروشگاه برنامههای کاربردی مک که به توسعهدهندگان اجازه میدهد برنامههای کاربردی مترو شکل خودشان را بر روی وسایل جانبی ویندوز ۸ انتشار دهند. فروشگاه ویندوز همچنین به توسعهدهندگان اجازه میدهد برنامههای کاربردی Win32 یا «دسکتاپ قدیمی» را نیز انتشار دهند، اگرچه فروشگاه فقط پیوندها به وبگاههای برنامه را آماده میکند.
ویژگیهای جدید
رابط کاربری جدید (مترو) برای صفحه نمایش لمسی
حذف دکمه استارت.
مرورگر اینترنت اکسپلورر ۱۰
ورود کاربری با استفاده از تصویر
بوت سریع هیبریدی
Task Manager(برنامه مدیریت وظیفه) جدید
راه اندازی ویندوز با استفاده از فلش مموری
پشتیبانی از چندین نمایشگر
پشتیبانی از USB3
پشتیانی از معماری ARMعلاوه بر اینتل و AMD
صفحه شروع جدید.
قابلیت بازگردانی سیستم عامل به تنظیمات کارخانه(اولیه)
سیستم پرونده جدیدREfs.
پشتیبانی از ارتباط حوزه نزدیک(NFC).
بوت امن
پشتیبانی از فناوری RAID 1 و RAID 5
اضافه شدن نوار ریبون به ویندوز اکسپلورر مانند مایکروسافت آفیس۲۰۱۰.
توانایی بازکردن پروندههای ISO، IMG و VHD.
نرم افزار ویندوز دیفندر در این ویندوز دارا قابلیت آنتی ویروس است، که مشابه نرم افزار مایکروسافت سکیوریتی اسنشالز عمل میکند و پیش بینی میشود جایگزین این نرم افزار شود.
اضافه شدن ویژگی ایمنی خانواده(Family safety)که به والدین این امکان را میدهد که فعالیتهای فرزندان خود را در اینترنت نظارت و کنترل کنند و همچنین از فرزندان خود محافظت کنند و رایانه ی آنان را کنترل کنند.
چندوظیفگی جدید
ویژگیهای حذف شده
نوار دستور(command bar)جایگزین نوار ریبون(Ribbon UI) شدهاست.
ویندوز مدیا سنتر در تمام نسخههای آن حذف شده اما به عنوان یک افزونه (add-on)در دسترس است.
ویندوز مدیا پلیر از پخش دی وی دی پشتیبانی نمیکند، اگر چه ویندوز مدیا سنتر اگر جداگانه خریداری شود هنوز پخش میکند.
دکمه شروع(Start button) حذف شده، اگرچه هنوز به عنوان یک نقطه حساس در پایین سمت چپ صفحه در دسترس است.
دکمه نمایش دسکتاپ در نوار وظیفه دیده نمیشود، اما هنوز با کلیک کردن در گوشه پایین سمت راست صفحه فعال میشود.
رابط کاربری آئرو ویندوز(Aero)که در ویندوز ویستا و ویندوز ۷ وجود دارد در ویندوز ۸ حذف شدهاست.
صفحه آبی مرگ که اطلاعات فنی درباره خطایی که باعث توقف سیستم عامل شده را نشان میداد ساده تر شدهاست.
ویرایش ها
در ۱۶ آوریل ۲۰۱۲ مایکروسافت اعلام کرد که ویندوز ۸ در ۴ نسخه(ویرایش) اصلی در دسترس خواهد بود، که از ویندوز 8(Windows 8) و ویندوز ۸ حرفهای(Windows 8 Pro)برای خرده فروشی به مصرف کنندگان در بسیاری از کشورها در دسترس خواهد بود. نسخههای دیگر برای تک فروشی مناسب نیستند. ویرایش جدیدی وجود خواهد داشت به نام ویندوز آر تی(Windows RT)که از پیش نصب شدهاند توسط OEMs بر روی تبلتهای مبتنی بر ای آر ام(ARM) و کامپیوترهای شخصی و ویرایشهای تجاری(Enterprise edition)که تنها با صدور مجوز دوره قابل استفاده خواهد بود.
ویرایشهای مختلفی از ویندوز ۸ طراحی شده که نسبت به نیازهای افراد مختلف عرضه میشود. از نسخههای مختلف می توان(Windows 8, Windows 8 Pro, و Windows 8 Enterprise)را نام برد، ویرایش Windows 8 برای کاربران عادی طراحی شدهاست، ویرایش Windows 8 Pro برای علاقمندان به فن آوری و کسب و کار / حرفهای، و ویرایش Windows 8 Enterprise برای کسب و کارهای بزرگ و شرکتها طراحی شدهاست. در نهایت ویرایش Windows RT که بر روی دستگاههای مبتنی بر ای آر ام (ARM) طراحی شدهاست، هر چند نام گذاشته شده برای RT برخی چالشهایی را به دنبال داشتهاست.